Voedingsafval: cijfers stijgen nog steeds!

Datetime

Het sorteren van voedingsafval maakt steeds meer deel uit van de dagelijkse routine van de Brusselaars. De cijfers van het Gewestelijk Agentschap voor Netheid spreken voor zich en tonen een duidelijke toename van de hoeveelheid gesorteerd en opgehaald bioafval in 2024. Tussen januari en oktober van dit jaar stegen de hoeveelheden met meer dan 30% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Volgens de prognoses zou de grens van 25.000 ton bioafval tegen het einde van het jaar overschreden moeten zijn. Toch is er nog veel ruimte voor verbetering. Daarom lanceert Net Brussel eind dit jaar een grote communicatiecampagne rond voedingsafval. Het doel is om meer mensen aan te moedigen om dit valoriseerbare afval te sorteren en om de Brusselaars verder uit te rusten met oranje bakken.

Sinds de verplichte sortering van voedingsafval in het Brussels Gewest van kracht werd op 15 mei 2023, is de curve van deze fractie die wordt gesorteerd en opgehaald door Net Brussel blijven stijgen. Tussen januari en oktober 2024 hebben de diensten van het Agentschap 21.593 ton bioafval opgehaald, tegenover 14.377 ton in dezelfde periode in 2023, een stijging van meer dan 30%.

Een groot aanbod

Als de maandelijkse toename stabiel blijft, zullen de cijfers tegen het einde van het jaar de 25.000 ton overschrijden, een cijfer dat aanzienlijk hoger ligt dan de 18.000 ton bioafval in 2023 en de 11.000 ton in 2022, toen het sorteren van deze fractie op vrijwillige basis was.

Ter herinnering: al dit bioafval wordt gevaloriseerd tot biogas of compost en belandt niet in een verbrandingsoven. Net Brussel schat dat de valorisatie van de hoeveelheden bioafval die momenteel in Brussel worden ingezameld, elk jaar de uitstoot van 4.000 ton CO2 in de atmosfeer voorkomt. Dit komt ongeveer overeen met de uitstoot van 4.000 heen-en-terugvluchten tussen Brussel en New York.

Ondanks deze vooruitgang is er nog wel enige ruimte voor verbetering, aangezien er nog steeds ongeveer 50.000 ton voedingsafval in de witte zakken van de Brusselaars zit. Er zijn dus nog meer inspanningen nodig om de sortering van voedingsafval te verbeteren.

De massamediacampagne

Daarom wordt er van 2 tot 31 december een grote communicatiecampagne gelanceerd. De kernboodschap is "Mijn voedingsafval sorteren, da’s slim" en de campagne omvat affiches in de metrostations van de MIVB, gemeentehuizen en supermarkten. In de winkels zal de rayon met vuilniszakken voorzien zijn van displays die de belangrijkste informatie samenvatten om je te helpen je voedingsafval te sorteren.

Er zijn ook radiospots gepland in 5 talen (Frans, Nederlands, Spaans, Arabisch en Turks) en een reeks sensibiliseringsacties op de sociale media.

De doelstellingen zijn:

  • de motivatie om te sorteren verhogen en zich aansluiten bij de vele Brusselaars die dat al doen.
  • herhalen welk afval in de oranje zak mag.
  • het nut van de oranje bakken benadrukken voor het beschermen van afval en het schoonhouden van zijn buurt, en mensen eraan herinneren dat ze gratis verkrijgbaar zijn bij de ​ Recypark en gemeentehuizen.
  • tips geven over hoe geurtjes te vermijden.

Al deze informatie is beschikbaar op de website: https://voedingsafval.brussels/ 

De terreincampagne

Naast de massamediacampagne zijn er ook huis-aan-huisacties voor het grote publiek. Sensibilisatiestewards zullen de hoofdstad doorkruisen om naar de Brusselaars te gaan die hun voedingsafval nog niet sorteren. De burgers krijgen een flyer met essentiële informatie en een sorteermemo in zakformaat. Na de bezoeken en de gesprekken kunnen de geïnteresseerden zelfs kiezen om een oranje bak thuis te laten leveren. Deze items zijn gratis beschikbaar in de Recypark van Net Brussel en in een groot aantal gemeentehuizen.

Hoe meer jullie sorteren, hoe beter wij recycleren!